Hyviä asioita tietää

Miten minun tulisi varautua mahdollisiin pieniin onnettomuuksiin vapaa-ajallani? Kuinka saan nopeasti apua esimerkiksi loukkaantuessani tanssin pyörteissä? Pikainen hyvä apu löytyy mukana kuljetettavasta ensiapupakkauksesta tai -laukusta. Pientä ensiapupakkausta kuljetat helposti mukanasi joko käsilaukussa tai vyöhön kiinnitettynä. Pienestä koosta huolimatta tämä pakkaus sisältää kattavasti tarvikkeita pienten haavereiden hoitamiseen, kuten ensiapusiteen, laastareita ja haavapyyhkeitä.

Sydänperäisiin ongelmiin varautuminen

Liikunta on hyvä tapa hoitaa sydämen kuntoa. Sen avulla voit hillitä ahtautumien kasvua valtimoissasi sekä parantaa sydämesi toimintaa. Mikäli kuitenkin kohtaat sydänongelmia joko itse tai toisen henkilön kautta, tulisi muistaa nopean hoitoon pääsyn tärkeys. Sydänpysähdyksessä potilas menee tajuttomaksi eikä hengitä normaalisti. Tästä ei ole mahdollista selvitä hengissä elvytyksettä. Sydänpysähdykseen voi varautua tarkistamalla lähimmän defibrillaattorin eli sydäniskurin sijaintipaikan. Sen sijaintipaikka on usein merkitty seinäkyltillä.

Avun hankkiminen

Mikäli epäilet sydäninfarktia välitön hoitoon pääsy on tärkeää. Varmista siis aina, että puhelimesi on ladattu, jotta voit tarvittaessa soittaa hätänumeroon 112. Langattomalla matkapuhelinlaturilla voit varmistaa sen, että puhelimesi lataustaso säilyy hyvänä myös matkalla ollessasi. Mukana kuljetettava varavirtalähde on myös hyvä tapa varautuu matkapuhelimen akun tyhjentymiseen. Lue lisää tästä artikkelista.

Varavirtalähteet ovat pienikokoisia ja joissakin niistä on myös lisävarusteita samassa paketissa, kuten matkameikkipeili. Tällaiset pienet varautumiset kannattavat, sillä niiden avulla voit oikeasti pelastaa itsesi tai jonkun toisen hengen. Soittamalla apua, tavoitat terveydenhoidon ammattilaisen, joka tilanteen arvioituaan voi lähettää apua viipymättä ja tehokas hoito pääsee alkamaan viivytyksettä.