Kaunis kattaus viimeistelee ruokaelämyksen

Kattausta suunniteltaessa oleellisin mielessä pidettävä asia on, että pöydästä löytyy kerralla kaikki tarvittava ruokalajien nauttimiseen, eikä aika mene esimerkiksi puuttuvien aterimien metsästykseen. Tässä kaupassa asioidessasi saat samalla kertaa kaiken, mitä tarvitset niin arkiseen kuin juhlavaankin kattaukseen.

Ruokailun luonne vaikuttaa kattaukseen

Kattaus on yleensä varsin erilainen arkisessa ruokapöydässä tai vaikkapa joulupöydässä tai ylioppilasjuhlissa. Juhlallisuutta valkoisiin astioihin voi lisätä myös esimerkiksi kukka-asetelmin tai käyttämällä normaalien astioiden ohella kauden mukaisia somisteita, esimerkiksi käpyjä tai havuja. Suosittu vaihtoehto on myös hankkia erillinen juhla-astiasto, jota käytetään harvoissa ja valituissa tilaisuuksissa.

Normaaliin kattaukseen kuuluvat yleensä ruokalautaset, leipälautaset, aterimet sekä lasit. Lisäksi on hyvä muistaa lautasliinat sekä tarjoiluastiat. Juhlavuutta saa käyttämällä esimerkiksi hopeisia tai kullanvärisiä aterimia tai taittelemalla lautasliinat näyttävästi. Helpot ohjeet taitteluun löydät esimerkiksi Alkon sivuilta.

Kattauksen tärkeimmät säännöt ovat yksinkertaiset

Kattausta suunniteltaessa voi joskus mennä sormi suuhun. Hyvä keino onkin tarkistaa vinkit esimerkiksi Marttojen sivuilta. Pitkälle pääsee, kun muistaa että uloimpina ja päällimmäisenä ovat ensiksi käytettävät lasit, lautaset ja muut välineet. Lasit asetellaan yleensä viimeisenä ja kattaminen aloitetaan niistä ruokailuvälineistä, jotka ovat lähimpänä lautasta.

Kahvikupit ja konjakkilasit tuodaan pöytään yleensä vasta tarjoilun yhteydessä eikä pöytään ole muutenkaan syytä tuoda kerrallaan yli neljän ruokalajin astioita. Laseissa alkoholittomien juomien tarjoiluun riittää yleensä yksi yleislasi, mutta erilaisille viinityypeille on hyvä varata omat lasinsa.